måndag, april 20, 2009

Min plast


Libby på Femtiotalsjakten vill ju se våra bruksföremål av plast, så då är det bara att plocka fram dem ur skåpen.

Min vattenkanna figurerade här i bloggen alldeles nyligen. Den kommer från Hammarplast och är designad av Huberth Nilsson. Lite sprickor här och där men ändå älskad.

Den ljusblå marmorerade skålen har varit min mormors. Det står under den att det är en Lena-bunke. Det står också Mepalservis under den men tillverkaren känner jag inte till.

Den sneda rosa muggen är av det engelska fabrikatet Doidy. Den har nog 40 år på nacken. Jag minns att vi drack ur den när vi var små och låg sjuka. Eftersom den är snedställd så är den perfekt att dricka ur när man ligger ner. Jag googlade på Doidy och upptäckte att de fortfarande finns att köpa, det kunde jag aldrig tro.

De rödsvarta skålarna tillhör mina favoriter. Designprinsen är pappa till dem och de är tillverkade på Husqvarna. Härligt mattsvarta på utsidan och så blanka och fina på insidan. Glasögonen som ligger i den ena skålen tillverkades av Husqvarna borstfabrik inför den totala solförmörkelsen 1954.
Äggkopparna har Per Bjelving gjort för Jonas. Härlig form har de tycker jag.

Det rosa fatet med den rosa skeden är min barnservis. Den är tillverkad i Västtyskland av Emsa. Plastmaterialet är luran. En mugg hade jag också, men den är tyvärr sedan länge försvunnen. Fatet har tappat lite av sin ursprungliga form, förmodligen i en diskmaskin.

De två bilarna kan man kanske inte kalla bruksföremål, men jag tycker att de kan få vara med ändå. Den gula Ford Vedetten är tillverkad i Stavanger av Tomte. Ägaren är min sambo.

Den solblekta röda Saab 99an är tillverkad av Galanite som hade sin tillverkning i Löddeköpinge. Min faster arbetade där vilket kanske är förklaringen till varför vi hade en mängd plastbilar när vi var små.

Har du själv gamla plastsaker kan du väl visa dem!


10 kommentarer:

Speja sa...

Vad roligt att få se! Själv har jag inte några så fina rariteter allt i plast är nyinköpt och trist. Tyvärr.

Daniel sa...

Härligt!

Älskar allt med 50-talet å göra.

Ta väl hand om plastbyttorna!

Terése sa...

Vackert.

Libby sa...

Vad kul att du hakade på utmaningen. Äggkopparna och Bernadottes skålar är coolast, tycker jag. Är ute efter en sådan skål, tror jag ska köpa en i nyproduktion, såg ett helt skyltfönster fullt häromdagen. Plast är snyggt i mängd!

Libby sa...

PS Har länkat till ditt plastinlägg.

essko sa...

fiiina saker! Länge sen jag kollade in hos femtiotalsjakten, ilar dit!

Saltistjejen sa...

Vad kul!
Och du de där plastbilarna liknar lite en plastbil jag had som liten. Fast nu har jag ingen aning om var den är. Kanske är den kastad eller så har vi gett bort den eller så ligger den nedstoppad i ngn kartong...?
Skålarna gillar jag jättemycket!! Superfina!
Kram!

christel sa...

Tyvärr har jag en stooor portion av slängsjukan och allt åker ut. Maken suckar men det hjälper inte =)

solåkra sa...

De rödsvarta skålarna gillar jag starkt. Kommer i håg att mina kära barndomsgrannar hade en sån och den åt vi alltid popcorn i... mums
Kram

Elisabet sa...

Men herremin vad du kan om dina saker!

Jag har väl en eller två plastskålar och inte vet jag var dom kommer ifrån ..- förmodligen Ica - ,-)