fredag, september 28, 2007

GRATTISIdag vill jag hylla min mamma på hennes födelsedag. Hon föddes i Landskrona samma dag som M/T Constance levererades till Rederi Ab Monacus.

Dagen kommer hon att tillbringa i värmen framför en bagarovn. Tillsammans med min storasyster och några till ska det någonstans i Sörby knådas och bakas över 50 brödlimpor.

Fotot är taget julen 1967 när jag är nyfödd. Mamma är 23 år och min syster är 2. Fåtöljen har träplattor på armstöden, praktiskt till ölglaset.

-Minsann, är det inte samma soffbord som föräldrarna har ännu?

tisdag, september 25, 2007

Det som glöms vid tö.....


....kan få ligga kvar väldigt länge.
Detta är sambons gamla pulka. Den lämnades kvar i ett buskage vid snösmältningen. Där fick den ligga kvar och fåglarna använde den till en början som ett spa. Med tiden växte sig buskarna större och den älskade pulkan klämdes fast.

I många många år låg den bortglömd fram tills i förra veckan. Då skulle buskaget sågas ner till förmån för indragning av kommunalt vatten och avlopp. Fram i ljuset kom den gula pulkan, lite blekt i färgen.

I över trettiofem år låg den i sin ensamhet och tänkte på de härliga åken i Gäddehålan. Nu har den fått komma fram och vem vet, kanske blir det ett nytt åk till vintern.

onsdag, september 19, 2007

Blommor och blader


För säkert ett år sedan råkade jag på något sätt hamna på Peter Callesens sida. Lycklig är jag för det. Hans konstverk är fantastiska. Jag skulle nog vilja prova på att göra något liknande tavlan med de hängande blommorna. Vågar man stjäla idén ...............

söndag, september 16, 2007

Gårdens själ har mott bättre


För någon vecka sedan upptäcktes det med förskräckelse att gårdens vårdträd drabbats av kastanjemott. Det låter väldigt illavarslande för någonstans läste jag att trädet kommer att dö inom några år.

I höst ska minsann alla löven räfsas och eldas upp, allt för att försöka rädda trädet. Jag har aldrig riktigt varit förtjust i kastanjeträd, men är det ett vårdträd så är det. Ingen vet väl hur gammalt trädet är men bilden är tagen innan 1928, och där har det nog redan ett antal år på nacken. Kastanjen är det träd som står till höger.
I förgrunden kan man se att i hela trädgården odlades det tobak. Det fanns två cigarrfabriker i den lilla byn.