onsdag, oktober 01, 2008

Rätttstavning


Dottern har fått hem rättstavningsläxa till fredag. Nu är det så att jag tycker ett fel har smugit sig in i texten. För inte kan jag väl minnas så fel vad jag lärde mig för trettio år sedan.


Kanske borde fröken anlita Lotten som korrekturläsare. Eller är det jag som ska gå och dra något gammalt över mig?


Texten ligger inte alls behagligt i munnen , en ryslig massa skiljetecken. Och det är just där jag tycker att problemet ligger.


Hittar ni något fel?
Uppdatering:
Det som jag anser vara helt fel finns i raden: Du är en riktig liten krabat!, sa hans mamma en dag.
Jag har alltid trott att man inte ska ha två skiljetecken efter varandra. Utropstecknet ersätter väl ändå kommatecknet?

12 kommentarer:

Agneta sa...

Detta är ju en fullkomlig katastrof!! Du menar inte att skolan lämnar ifrån sig en sådan text. ? och ! markerar ju precis som punkt, slutet på en mening. Här fortsätter man med liten bokstav kommatecken och allt möjligt efter. Ibland förstår jag Jan Björklund.

Panter sa...

Repliker, som i och för sig bör markeras med talstreck,kan avslutas med ! och ? och då ska det efterföljande verb inte ha stor bokstav.
Texten är dåligt uppställd (replikerna) och därmed svårläst. Jag tycker också att meningar som börjar med Och kan undvikas.

Vilken årskurs rikar detta sig till?

Ingela sa...

Urdålig text (innehåll och satsbyggnad) och fel användning av skiljetecken. Protestera.

Lotten sa...

Jag har börjat att vääääääldigt försiktigt ge feedback när jag hittar sådant här. Inte när det inte är viktigt med stavning och annat -- men här handlar det ju om nästa generations skrivsätt. Negligerar man detta säger man ju egentligen att "äh, det spelar väl ingen roll vad som lärs ut".

Mina förslag är fulla av "i all välmening", "hoppas att du inte tycker att jag klampar in" och "hoppas att du inte tar illa upp" samt "jag vill bara väl" ... och än så länge har det gått över förväntan.

Jennica med vit inredning sa...

Sv; tack för tipset! Ska definitivt kolla runt lite innan jag skickar efter. Tycker att 514:- + frakt är lite väl saftigt för så lite material.

(Haha, rättade mig själv några ggr i den här texten med tanke på inlägget ;))

Jennica sa...

För att kommentera ditt inlägg lite så vill jag bara säga att enda felet jag hittar är att man börjar en mening med Och. ? och ! i repliker ska ju efterföljas av liten bokstav. det är ju bara i vanliga meningar det betyder slut på meningen. Tycker det är lite skrämmande ändå att många inte vet det (med tanke på dina andra kommentarer för vad DU syftade på vet jag ju inte) :)

Moster Mjölgumpa sa...

Detta riktar sig till årskurs 3.
Jag är absolut ingen expert på grammatik och gör säkert själv många fel.
Här tycker jag att det är fel att sätta ett komma efter ett utropstecken.
Sedan blir det ju lite jobbigt med replikerna som är intryckta i texten som Panter menade.
Att frågetecken/utropstecken följs av liten bokstav är nog inte fel, det hade varit ännu värre om det kommit en stor bokstav efter. Fast jag tycker inte att det ser riktigt bra ut med utropstecken mitt i en mening. Själv hade jag konstruerat om texten för att undvika det.

Kanske kommer jag att försiktigt ta upp det på utvecklingssamtalet om två veckor. Isåfall följer jag nog Lottens exempel och väljer de försiktiga fraserna hon räknade upp.

Lotten sa...

Det är faktiskt numera helt ok att inleda meningar med "och" och "men". Däremot måste det göras med finess och eftertanke. Det är precis som Moster M skriver inte korrekt att ha ! och , alldeles intill varandra.

Och allt detta kan man läsa sig till i den nyutkomna, uppfräschade upplagan av Språkrådets skrivregler som är så himla bra. Men det vet ni väl alla?

(Se så pedagogisk jag är.)

Annika sa...

Jamen nog är ju det helt rätt, som du säger alltså! Aldrig två skiljetecken efter varandra.
Det är OK att inleda meningar med "och" och "men".
Jag måste säga att det var en mkt märklig, och svårläst, text överlag...

båthuspernilla sa...

Det är väl helt i sin ordning att man får inleda meningar med men eller och. Det jag undrar är varför ordet inleder just den meningen i det sammanhanget. Där är det ju helt överflödigt.

Radade upp skiljetecken på det där viset gjorde även min lågstadielärare på tidigt 80-tal. Fast hon var i alla fall petig med talstrecken i dialoger.

Ekelundskan sa...

Ja, jag har ingen aning.
Och vem är jag att ha åsikter som både börjar meningar med och och (nu blev det konstigt igen) men.
Dessutom använder jag punkter hej vildt...
Men troligtvis har du rätt - och sånt ska uppmärksammas!
Hurra för dig...

Rutan sa...

Jag rekommenderar boken "Komma rätt, komma fel, och komma till punkt" av Lynne Truss/Eva Halldinger.

Vid tal kan man använda citattecken och avsluta meningen med skiljetecknet ! eller ? före sista citattecknet (när tecknet hänvisar till citatet). I annat fall skriver man inget skiljetecken i citatet utan ett , efter sista ".

Exempel:
"Jag kan stava!" ropade Rutan. "Skryter du inte nu?" undrade alla. "Man gör så gott man kan", sa Rutan lakoniskt.