fredag, februari 27, 2009

show and tellDå var det åter Fredag och dags för fredagstema, nästan de enda inläggen på den här bloggen. Dagens tema är det sista som Simone valt och det lyder: oumbärligt.

Något som är oumbärligt för mig är en kryddhylla. Kanske borde jag kanske kalla det specerihylla... Nej, kryddhylla känns bättre.

Där jag bor har det inte renoverats på länge. Köket blir fyrtio år gammalt i höst, men jag gillar det. Här har jag en kryddhylla i gammal, smått gulnat plast. den är tillverkad av Perstorps Ab i slagtålig styrenplast. Den hänger under ett överskåp precis till höger om spisen. Här finns salt, socker, skorpmjöl, vetemjöl, tårtljushållare och hela muskotnötter nära till hands när man lagar mat. Aldrig vill jag vara utan en kryddhylla.

Eftersom jag har en liten tendens till att lätt börja samla på saker så har jag ytterligare tre kryddhyllor. En ful i brun plast och två härliga Redahyllor med behållarna av glas. Och fortfarande håller jag utkik efter fler.

Jag vet ju inte hur mitt framtida kök kommer att se ut och då är det ju bra att ha lite olika modeller att välja bland. Det är i alla fall vad jag försöker intala mig själv och använder som försvar för mitt samlande.
Alla människor borde ha en kryddhylla.14 kommentarer:

Emmama sa...

Åh, en sån hade jag i min lägenhet i Göteborg och jag älskade den, så praktiskt och snyggt! :)

Kram och trevlig helg!

Fritt ur hjärtat sa...

Absolut! Jag letar efter reda på varje auktion jag är!

Marskatten sa...

Det där med kryddhylla har jag sett men aldrig förstått mig på. Min svärmor hade likadan och hon älskade sina lådor med mjöl, socker, salt och kryddor.
Kanske något att tänka på för de moderna kökstillverkarna?

Ha en bra helg!

Libby sa...

Ja, du har rätt. Alla borde ha en kryddhylla. Jag också. Det är ju så vardagssnyggt!
Kan du inte berätta mer om Reda, i kommentar på min blogg - du såg Lyx-Reda-skåpet från mässan? Finns det många modeller? Vilka tillverkade dem, jag kunde inte läsa vad som stod på Lyx-skåpet?

StrandMamman sa...

Fredagshälsningar!!

Christel sa...

Redahyllor är oumbärliga. Tur att de nytillverkas och säljs på IKEA. Lite rakare och "tuffare" men med hela själen kvar. Fast bäst är nog ändå de gamla, med många lådor. I min farmors hus är den inbyggd i väggen så bara glaslådorna syns, jättefint. Din hylla är fin, praktiskt at utnyttja utrymmet under skåpet, du kanske kan sätta upp fler...? Jag har fortfarande kvar min på kaffevagnen men det är som du säger, den kräver en mer framstående plats, precis som alla redahyllor! Ha en riktigt underbar helg!

Medea sa...

Jag har liknande "plastlådor" som jag har sybehör i. Tyvärr utan själva hyllan. Önskar att jag hade en liknande men med glaslådor.

Grekland nu sa...

Skulle aldrig komma på tanken att en kryddhylla skulle vara oumbärlig - där ser man vilka nya idéer man kan få av fredagstemat! Själv har jag ingen vidare ordning på mina kryddburkar, de står lite här och där, kanske en kryddhylla skulle vara lösningen...

Marie sa...

åh, en sån där hade jag i min första lägenhet! vilka minnen det för med sig... :)

photobyjennie sa...

Kryddhyllorna verkar tyvärr helt försvunnit från köken som tillverkas idag. De är väldigt praktiskta! Toppen att ha allt ovanför sig när man bakar och lagar mat!

Speja sa...

Kryddhyllesamlare. Det var originellt, har jag aldrig hört förr. Men det är ju i alla fall en sak som man kan ha nytta av. Kanske blir det en hel vägg med kryddhyllor i ditt framtida kök?

Mia sa...

Åh en sån hade jag för länge sen i en lägenhet i Karlskrona. Allt fanns nära till hands när man bakade och lagade mat. Undrar varför de försvann...

Moster Mjölgumpa sa...

Emmama: Visst är den både snygg och praktisk.

Fritt ur hjärtat: Det förstår jag att du gör!

Marskatten: Har du aldrig förstått dig på dem? Då har du nog aldrig haft någon!

Libby: Jag är ju absolut ingen expert på kryddhyllor, tycker bara så mycket om dem. Känner till fem tillverkare i alla fall.

Christel: Tyvärr är inte Ikeas lika fina som de gamla. Jag tycker att behållarna är för smala i dem.

Medea: Bara leta lite överallt så ramlar du kanske över en när som helst.

Grekland nu: En kryddhylla är lösningen på det mesta;-)

Marie: Minnen är underbara.

Photobyjennie och Mia: Märkligt att de bara försvann!

Speja: Man vet aldrig vad som händer.

Petra H sa...

Åh, jag älskar gammaldags kryddhyllor! Vi har en i glas i sommarstugan i Juleboda (som du säkert känner till) - en av de stora favoriterna i den gamla sommarstugan från 50-talet (tyvärr är vi inte där så mycket eftersom vi har en del familjekonflikter).
Jag ska nog också börja hålla utkik efter en fin kryddhylla att ha i ett framtida hem!