fredag, april 06, 2007

Konstig konst


Så var det långfredag och dags för den årliga konstrundan. Bara andra gången för mig. Förra året var jag där med min arbetskamrat Malin. I år var det dags för en tur med min barndomsvän som numera bor i ett väldigt ljusgult hus nära en pizzeria, inte alls långt från svt som ligger ganska nära ett område med svartvita fåglar, nästgårds med statliga lokaler som inhyser svartvita burfåglar, i en stad på västkusten.

Vi började med att köra till Hammenhög för att kolla om det fanns någon tavla av Calmeyer som jag ville ha med mig hem. Det gäller att vara först på plats innan allt blir sålt. Men jag gick därifrån utan att ha köpt något. Berodde nog mest på att börsen inte var tillräckligt tjock. Men jag har tre tavlor av honom och det kan kanske räcka.

Efter det körde vi till Glimmingehus som är en gammal medeltidsborg. Där hade Johan Thunell ställt ut sin nyllen. Alla hade horn så utställningen hette "Se på Fan". Fantastiska ansikten är det. Nu ska jag suga på denna karamell till nästa påsk, och då kanske skaffa mig ett litet tryne.

I Simrishamn parkerade vi bilen och gick en sväng i den vackra miljön. Vi lunchade på "Börje Olssons skafferi". Ett trevligt ställe med en fantastiskt god medelhavsbuffé för det facila priset 100kr. Getostpajen var så god, likaså potatissalladen, morötterna, fetaostsalladen och alla andra rätter för den delen.

Här i gamla Cimbris fanns en rolig installation som hette "The living room". Kolla bara på bilden. Människorna har tydlig tröttnat på att sitta fängslade innanför glas och ram. De ringlar sig ner och tar sekretären i besittning. Ur posten på golvet växer det maskrosor. Akantusen på tapeten växer sig vidare upp i taket. Lamporna har fått fötter. Och till höger, ur bild, står det en fåtölj klädd med brun sammet. Tyget har formats så att det är ett par hängbröst och en knapp bildar naveln.

Vi följde kusten norrut och hamnade hos Gunilla Mann. Oj vad hon är dyr. Jag tycker att alla hennes tavlor ser likadana ut. Men det är nog för att de är så röriga så att jag inte riktigt orkar titta på dem. Men hon snålar inte med färgerna i alla fall.

Vi körde igenom alla små kustnära fiskesamhällen som vi hittade. de är så underbara med sina smala vägar och gulliga hus som ligger alldeles intill gatorna. Tänk om man kunde få ett hus här.

Vår utflykt varade i åtta timmar men man kunde lätt lagt två dagar på Österlen. Det finns hur mycket som helst att titta på så man blir alldeles vilsen och inte vet vart man ska köra.

6 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Det låter som en alldeles underbar dag! Härligt.

Annika sa...

Det låter så underbart när man hör er i Skåne beskriva Österlen! Jag har aldrig varit där själv!
Det låter så härligt!

Helena sa...

I Sollentuna har vi apat efter så den 21-22 april har vi också konstronda.
Hörde att DN-resor hade en resa ner till Skåne i år, det låter trevligt.
Något att komma ihåg till ett annat år.

Elisabet sa...

Calmeyers tavlor tycker jag också om .., men lär aldrig ha råd att köpa någon, ja, allt handlar förstås om att prioritera ..-)

G.Mann ... blir för rörigt och oroligt för mig .. jag skulle få migrän, tror jag, om en sån hängde på min vägg.

På den tiden det begav sig, då vi åkte ut på konstrunda, hade jag en favorit .., Rhode i .. nånstans uppe vid Kristianstadtrakten. Lennart, kanske han heter.
Målade eller målar kossor.

Och P.dalla Santa .., säkert felstavat .., med suveränt måleri av vatten!

moster mjölgumpa sa...

Ja det var en härlig dag Matilda och Annika.

Helena: Jag tycker att det verkar lite trist att åka buss för då kan man ju inte titta på det man vill.

Elisabet: Det här med prioriteringar är konstigt. Minns att för nio år sedan ansåg jag mig inte ha råd med en diskmaskin, men att åka till Florida med familjen det gick bra.

Evas blogg sa...

Åh, konstrunda på Österlen, det har jag kvar att göra innan jag lämnar detta jordeliv. Låter helt underbart. Men jag gillar Manns tavlor, så glada och mkt att titta på. Men de ska hänga på en stor vägg för att ge effekt.