torsdag, april 01, 2010

Yosemite


Nu är vi hemkomna från äventyret i Yosemite. Vi gav oss iväg tidigt imorse och vyerna dit var betagande.


Framme vid parkens ingång möttes vi av skylten där det stod: Chains required. Tur att vi hade dem i kofferten. Vi var bekväma och lät en kille med rätta kläder ligga i snöslabbet för att sätta på kedjorna åt oss. Det kostade $30 och det tyckte vi det var värt. Han fixade det på ett par minuter medan vi kanske fortfarande hade legat kvar i snön och dividerat om hur de ska sättas dit.


Själv tyckte vi inte att det hade behövts kedjor, väglaget var betydligt bättre än vad det varit hemma i vinter. Vägarna var ju bara så gott som överallt.


Utsikten var vacker precis som jag trodde att det skulle vara. Vi körde runt ett tag för att sedan stanna till vid Visitor Center. Där åt vi varsin sandwich och sedan tyckte nog ungarna att det var dags att ge sig hemåt. Men lite till ville jag nog stanna.


Vi körde söderut mot Mariposa Grove där de stora Sequoiaträden finns. Vägen upp dit är avstängd för biltrafik under vintern så det var bara att börja traska. Sonen satt kvar i bilen, det var för kallt för att gå ut.


När vi gått ungefär två kilometer gav den oäkta maken upp. Värken i benet, sedan flyget, har gått över, men nu var det ryggen och höften som gjorde ont. Han säger själv att jag inte skulle tagit honom med mig till Amerika utan letat upp en fräsching istället.


Jag och dottern kämpade vidare. Det gick stadigt uppför men det värsta var nog att vägen svängde hela tiden och doseringen var väldigt kraftig. Det kändes som om benen inte var lika långa. Efter en kraftansträngning var vi äntligen framme. Vi gick en slinga i skogen och beskådade lite stora träd. Bla annat Grizzly Giant med en omkrets på 29 meter. Andhämtningen var ansträngd. Snön låg ganska djup på vissa ställen.


Efter ett tag började vi bege oss nedför igen och allt kändes mycket lättare. Väl nere vid bilen hade vi gått knappt en mil och det kändes i fötterna, som för övrigt var alldeles blöta.


Nu är snökedjorna tillbakalämnade och våra magar fyllda av goda saftiga hamburgare från den lokala dinern...

5 kommentarer:

Libby sa...

Roligt att följa er resa! Glad påsk over there!

Elisabet sa...

Och tänk, nu har man varit där också .-)

Tack!

cruella sa...

Åh vad det ska bli spännande! Vi ska campa och vandra i två-tre dagar i Yosemite, det blir själva inledningen på vår resa som börjar i SF. Vi går åt andra hållet:-)

Jättekul är det att läsa!

Moster Mjölgumpa sa...

Glad påsk Libby.

Your welcome, Elisabet.

Cruella: Där kan man nog lägga ett par dagar. Men nu är det inte riktigt väder för sådana utsvävningar. Iallafall inte för oss som inte är sådana friskusar. Hela orådet var ju inte öppet heller nu. Östra utfarten över Tiogapasset öppnar inte förrän i maj.

Anonym sa...

Bra jobbat du och dottern!!! Nu var det ju en Nationalpark, men lämna aldrig sonen ensam i bilen - vad han än säger (och jag vet vad vägran är!) Tyvärr kan man inte lämna barn oövervakade en sekund i detta land - trust me! /M