söndag, januari 14, 2007

Den stora riskdagen

Jag sköt upp Lottens stora riskdag till idag istället.

Det skulle ju storma i natt och idag. Jag såg på nätet igår att det skulle vara som värst vid 6-7 tiden imorse för att sedan avta. Vaknade imorse och tyckte att detta var väl inte så farligt.

Vi körde vid tolvtiden. Tänkte faktiskt på att det kunde vara bra att ha en motorsåg med sig ifall något träd blåst ner under natten. Men jag vågade inte föreslå min andra hälft det eftersom jag trodde att han då skulle anse att det var bättre att stanna hemma.

Det var inte så farligt på vägen dit. Något enstaka träd låg det ner, men de var redan sågade och undanröjda.Det var väldigt lugnt på Ikea i Älmhult idag. Många tomma platser på parkeringen. Även inne i varuhuset var det väldigt lugnt. Jag tänkte att folk kanske höll sig hemma för att det skulle blåsa, men dessa vindpustarna var väl inte så farliga.


När vi satt i cafeterian och fikade så ropade de ut i högtalarna att alla kunder som parkerat nära träd skulle bege sig ut och flytta sina bilar. Inte kom jag ihåg ifall det stod ett träd nära där vi parkerade. Vi handlade färdigt i lugn och ro. Det blev stekjärn, värmeljus, julgranskulor, presentpapper, glödlampor, och mycket mer. När vi kom ut genom utgången blåste det. Man fick nästan inte luft.


När vi närmade oss vår parkering så stod bärgaren där och höll på att hissa upp en bil där vindrutan var helt krossad. En bil hade fått bakrutan inslagen och de två bilarna som stod brevid vår såg ut som på fotot. Vilken tur vi haft. Inte en skråma på vår bil. Det var trädet till vänster på den översta bildet som inte orkat stå emot stormen.

Vi gav oss hemåt och hade en förväntad timmes hemfärd. Men runt Lönsbodatrakterna finns det mycket skog. Träden låg som plockepinn över vägen, men vi kunde snirkla oss förbi många. Strax innan Lönsboda hade ett lövträ precis fallit. En kille hade tvärnitat och väjt men hamnade nere i gropen. Han klev precis ut ur bilen när vi kom, men tre andra bilar efter honom hade redan stannat. Vi kom med nöd och näppe förbi, men ingen annan. Tur att man har en gammal bil man inte behöver vara rädd för att få repor i lacken på.


Strax efter Lönsboda blev det tvärstopp. Som tur var kom det en stockabil och hjälpte till. Han tog alla träd efterhand som de sågade. De slängdes i en stor hög i diket på vänstra sidan av vägen. Vi blev stående här i minst en halvtimme. Tre nya träd föll och la sig i högen medan vi stod där. Tur att ingen blev träffad. Det hann iallafall bli mörkt innan vi kunde köra igen. När vi körde igenom stormfällan så låg det minst femton träd travade huller om buller.

Vi kom bara 500 meter innan det var dags för nästa stormfälla. Men här var det nog bara tre träd så det gick betydligt snabbare. Nu var det så mörkt i skogen så att man såg inte längre hur träden lutade. Hela Vilshult låg i mörker så även Näsum, Råby och Grödby.

Nu efter två timmar är vi hemma och i efterhand kan man ju undra vad vi skulle ute och göra. men så är det när IKEA-suget sätter in. Jag tror att Ikea ger värre abstinens än nikotin.....

7 kommentarer:

Lotten sa...

Så himla spännande! Här i Sörmland fladdrar det som mest till i nån tyllgardin, inte mer än så. Mesblåst, kan man kalla det.

frktjatlund sa...

På äventyr i mörkaste Småland. Det enda vi kan skryta med är lite stopp i dagvattenbrunnar. Knappast värt ett inlägg.

EvaP sa...

Haha! Det låter som när Tobbe, min kollega, skulle bli sambo när stormen Gudrun kom över Skåne. De var på IKEA och när det skulle åka hem på kvällen var det samma väg som ni körde.

Träden föll och till slut kom de ingenstans. De fick knacka på i närmaste hus och där öppnaden en man med pannlampa!

Där sov de över tills nästa dag då de kunde fortsätta.

Vilken tur att ni inte kom till skada!

LindaLotta sa...

Men snälla vännen då!
De varnade ju på tv och i radio att man inte skulle bege sig ut!
Sen när man ser på nyheterna alla som ändå är ute och far på vägarna så undrar man hur de tänker.

Tack för att du upplyste mig, suget efter IKEA, det går inte att motstå :) :)

moster mjölgumpa sa...

Det var nog dumt av mig att inte kolla nyheterna. Det senste jag hade hört var ju att det skulle vara värst på morgonen.

Junitjej sa...

Jag vågade knappt gå ut i skogen med hunden, när stormen var. Tallarna svajade som bara den och några hade ramlat ner.

Ica sa...

Åh!! Hemlandstoner. Kära gamla hultet, och Lönsboda och allt. Jag blir helt sentimental när jag ser bilderna från Ikea och Willys. Och jo, jag hörde med att det blåste rätt rejält där. Och ja, i lönsboda finns det MASSOR av träd. I hultet blåste de flesta bort med Gudrun.