måndag, mars 05, 2007

Mosaik och monument


I lördags var jag på en tillställning på ortens hotell. Denna gång hade jag kameran med mig i motsats till förra gången. Så det första jag gjorde var att gå ner på toaletten för att föreviga denna vackra ikon, drickfontänen. Tyvärr är bilden väldigt suddig eftersom jag var ostadig på handen och samtidigt inte ville använda blixt, ljuset blir så obarmhärtigt.
Golvet är täckt av två olika sorters mosaik och väggarna med kakel. Själva fontänen är av skrovligt lergods och glaserat med en härlig blå färg inuti. Jag misstänker att den är designad av konstnär Carlsson, Stig alltså.
Hela byn genomsyras av samhällets gamla kaolinindustri. Vart du än tittar så ser du husfasader av mosaik tillverkat på plattfabriken, staket tillverkade av arbetarna på cementfabriken och mitt på torget står Sveriges största stengodskulptur föreställande två svanhalsödlor. För att inte tala om all badrumsinredning som finns i alla hus, säkringar i alla proppaskåp, och isolatorer i ställverken.

7 kommentarer:

Mildamakter sa...

Så läcker!

Översättarhelena sa...

Aha, vi talar alltså om Bromölla, min gode Watson!

moster mjölgumpa sa...

Visst är den, Mildamakter.

Översättarhelena: Du lyckades avslöja mig, jag som tänkte uppträda inkognito lite till. Fast jag har väl lämnat lite förmånga ledtrådar kanske.

frktjatlund sa...

Nu fick ni mig att göra en "nätresa" till Bromölla. Jag har inte varit där irl.

Tänk hur många timmar kommuner och turistföreningar lagt ner på hemsidor. Imponerande!

Sofie sa...

hej!

du är "tagen"...se min blogg!

sofie sa...

på zofy.blogg.se

Inga M sa...

Jag trodde drickfontänernas tidevarv var över, roligt att se att så inte är fallet.

När jag var liten fanns drickfontäner i alla skolor och det var en himla bra uppfinning istället för alla muggar spm ungarna fepplar med idag.

Snygg var den också, hotellfontänen.