fredag, januari 30, 2009

show and tell


Januari månads fredagstema har valts av Strandmamman. Idag ska vi visa och berätta om månadens fynd.

Jag behövde inte fundera så länge på om jag hade något att visa. För ett fynd har jag verkligen gjort.

Det började en lördag när jag var i en gigantisk antikaffär i grannkommunen. Där stod ett dockhus på ett bord. Jag lyfte av taket och granskade det. Men fler dockskåp hade jag bestämt att jag inte skulle ha. Alltså körde jag därifrån tomhänt.

Men väl hemma så började jag fundera. I mina tankar blev det bara vackrare och vackrare. Så på måndagen satte jag mig i bilen och for norrut. Väl framme upptäckte jag att det var stängt på måndagar och tisdagar. På onsdagen gjorde jag ett nytt försök som föll väl ut. Jag kom hem med mitt nya bo.Det är ett rött litet torp med ett rum och kök. En farstu finns det också. Från farstun leder det en trappa upp till vinden. Ledstång finns det också. Tapeterna är alldeles underbara och golvlister har också monterats.


I köket finns en alldeles underbar köksspis med bakugn. Två fönster som vetter mot olika vädersträck finns det också i köket. Spisen har till och med sotluckor. I skorstenen finns det två pipor som är svärtade invändigt.

I salen lyser solen in genom inte mindre än tre spröjsade fönster. Hela huset har så fina detaljer. Ytterdörren har ett lås med en söt liten nyckel så att man kan låsa kringstrykarna ute. Alla dörrarna har fått tunna lister så att de ser ut som spegeldörrar. En alldeles särdeles noggrann snickare måste det varit som tillverkat som koncenrerat sig så på alla detaljer.


Nu återstår bara ett problem och det är möblerna. Jag har inget alls i rätt skala att möblera med. Jag tror att huset är i skala 1:10. Så nu har jag något att bita i och jag ska skynda långsamt.

Men det allra bästa fyndet denna månaden måste ändå vara mina kökstapeter. Äntligen har jag fått ner allt av åttiotalets vinyltapeter. Många timmar har jag lagt på att skrapa med degskrapan. Jag är så förundrad att originaltapeten inte blev förstörd av allt skrapande.


Jag bor i mitt föräldrahem och minns tapeten från min barndom. Tapeten sattes upp av Målare Månsson i samband med att huset byggdes 1969.


Efter några år var min mamma förbaskat trött på tapeten och det sattes nog upp en ny i mitten på sjuttiotalet.


Men nu är det nya tider och jag tycker att väggbeklädnaden är fantastisk. Men jag hade aldrig vågat köpa en sådan mönstrad tapet, det är jag för feg för. Nu har det ju bara kostat lite arbete, som samtidigt var väldigt roligt.


Jag sa till den oäkta maken att om vi tröttnar på den kan vi ju bara tapetsera om. Han tyckte att isåfall målar vi först över den så att den inte lyser igenom.


Näää, svarade jag, då kan vi ju inte skrapa fram den fler gånger!

18 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Men menar du att tapeten är orginal?! Den är ju underbar! tt den inte skadades är fantastiskt! Gillar stringhyllan mycket har själv 2 som jag aldrig skulle byta bort.
Dockhuset verkar ju vara ett roligt fynd nu får vi hoppas att du fyndar möblemanget också.

Marianne sa...

Det där dockhuset låter ju alldeles underbart fint! Med sånt hantverk skulle du egentligen låta en finsnickare göra möbler i i gammal torpstil till. Min mamma gjorde böcker till mitt dockhus genom att ta ett gammalt hederligt block, du vet ett sånt som är limmat i överkant och som man river av bladen. Hon skar bort själva delen med papper och behöll ryggen. Sedan skar hon ryggen i lagom stora bitar och målade dem. Voila! Böcker med faktiska sidor i!

Så roligt det måste vara att bo i föräldrahemmet och att kunna ta fram detaljer som tapeten från barndomen! Vilken dröm! Jättefina är de.

Ja, just det: Välkommen till fredagsbloggarna!

Mia sa...

Vilket fint dockhus. Spännande att hitta möbler och fixa i ordning allt. Och vad häftigt att ni fått fram originaltapeten, den ser ju ny ut! Trevlig helg!

Annika sa...

DU har så otroligt fina saker, MM!
Jag blir alltid helt matt över allt snyggt du har från förr, och att du sparat så mkt.
VILKEN SKATT!!
Tapeten tycker jag är superfin!!

Emmama sa...

Tapeten är ju UNDERBAR, helt otroligt att den klarat sig. Mina föräldrar hade en liknande men i brun / orange.. ;) och duken på bordet är jättefin också, den skulle jag gärna vilja veta vart du hittat!

Moster Mjölgumpa sa...

Ja både tapeten och dockhuset är underbara.

Jag håller med om att tapeten ser alldeles ny ut i skumt ljus och med dåliga ögon;-)

Emmama: Duken har jag köpt på Duka. Men jag googlade och upptäckte att man kan köpa den i fabrikantens webshop. Kolla in den på lobdesign.se

Petra sa...

tack så hemskt mycket för blommnamnet!!!

Carina sa...

Vilka fynd!
Å vilket bra jobb han gjorde, Målare Månsson! Det är förresten han som byggde huset vi bor i - kanske ska jag med fram med skrapan och leta skatter...
Kram på dej!

Stina sa...

jajjamänsan,lever efter den stilen;)tusen tack!

Lena sa...

Det verkar vara ett helt underbart dockhus! Skönt att höra att någon mer är lika barnslig som jag! Mina Barbie dockor tog över lägenheten, så hälften har fått flytta till landet!

StrandMamman sa...

Åh ett så fint dockhus!! Har aldrig haft ett själv, minns att jag var avundsjuk på kompisar som hade. Pysslade ihop eget av skokartong som jag tapetserade... Fantastiskt att ni fick fram orginaltapeten i perfekt skick, det var duktigt gjort! Välkommen till fredagsbloggarna!

frktjatlund sa...

Oj, vad fint det blev med den gamla tapeten. Hur stort hus har ni egentligen? Som får plats med alla samlingarna. På sätt och vis är jag glad över att bara disponera 84 kvm. Det tvingar en att verkligen ta ställning till om man ska behålla en sak eller ej.

Libby sa...

Hej!
Du får en bildutmaning av mig. Plocka fram fjärde bilden i din fjärde mapp på datorn och publicera på bloggen. Skicka vidare utmnaingen till fyra bloggare!

Petra H sa...

Vilken härlig beskrivning av dockhuset - hur många har du totalt? Och vilken underbar tapet - gratis till att ni lyckades få ner det övre tapetlagret och få fram den fina tapeten undertill.
Bor du alltså i nordöstra Skåne? Jag satt på McDonald's i Kristianstad i 3h i måndags :-( medan min man försökte använda deras trådlösa nätverk (funkade inte men han jobbade ändå via telefon) medan jag läste Metro och någon gratistidning från Kristianstad. Sedan förflyttade vi oss som tur var till Nostalgia, mycket trevligare omgivningar och god lunch!

Moster Mjölgumpa sa...

Ja en vacker originaltapet har vi i ett hus på 112 kvm. En vind och ett stort garage har vi också att samla allt skit.

Dockskåp har jag lite för många för att igentligen ha plats för dem. Men gav i alla fall bort ett i förra veckan till en gammal arbetskamrat. Gick en runda i huset och räknade in husen, 12 har jag nu i denna stund.

Anonym sa...

Den är ju bara kanon !

Gitte sa...

Wow vilken underbar tapet ni hittade där under. Och såå välbevarad trots att den varit övertapetserad! Grattis!!

m sa...

Förstår att du inte kunde låta bli det huset! Jag håller mig helst till skala 1:10. Tycker det är en bekväm storlek, framför allt om det ska lekas med, men det verkar vara helt omöjligt att hitta saker med den skalan. Framför allt möbler. Får vi se mer av ditt hus?