tisdag, februari 27, 2007

Dagens samling del 6


Här har ni min servettsamling. Även denna är en 70talssamling. Jag minns att jag började samla efter det att jag varit på min kusins dop 1974. Där berättades det om en flicka som samlade på servetter och det hade jag aldrig hört någon göra tidigare.
Min syster började också samla och grannflickan mittemot också vill jag minnas. Åtminstone så var vi hemma hos hennes mormor och fick servetter av henne. Vi var nere i hennes källare där hon plockade fram dem ur ett skåp. Jag minns fortfarande vilka det är. Det är lite femtiotalskänsla över just dem. Klicka upp bilden i större format så kan du se en servett där det sitter ett par i en båt, en rutig med småhundar, en med höstlöv, och en med en tupp nere i hörnan. Just de är det.
När jag var borta någonstans på kalas eller liknande så tog jag servetten med mig hem. Några har kaffefläckar, men är det inte värre än så, så gör det inget. Det är en del reklamservetter också från cafeér och motell. Ringsjö värdshus i Stenlycke, var ligger det?
Jag önskade mig till och med servetter i födelsedagspresent och fick det också. Det var flortunna servetter med spindelnät på.
Vissa servetter måste varit enbart till prydnad. De flortunna är så tunna att om man skulle torka sig om munnen meddem så hade man nog istället blivit kladdig om fingrarna. Några jag har är så glättade att man förmodligen bara hade smetat ut kladdet på en ännu större yta i ansiktet eller var man nu torkar sig.

lördag, februari 24, 2007

VinterskrudIdag har det varit operation snöskottning på gården. Det blev en del högar. Dottern åkte med i traktorn och sa att det var spännande. Fast då sa pappa att detta var väl inte spännande, men om mamma kört hade det blivit spännande. Det tror jag nästan på för jag når inte riktigt ner till pedalerna. Imorgon ska det regna, synd nu när det äntligen kom snö. Jag gick en lite rundvandring och tog några bilder med min mobiltelefon.


Här står några pinnaharvar tillsammans med en hästaplog. På väggen hänger ett cykelstyre från sextiotelet, undrar var tt-sadeln finns? På samma järnspik hänger kedjor till gödselspridaren.

En ytterlampa, vacker i all sin enkelhet.


Gaveln på stenlängan är övertäckt av en murgröna som måste ha ett antal år på nacken. Härunder göms ett litet fönster. Kanske skulle man försöka klippa fram det någongång.

Ikväll var vi vid en pulkabacke med ungarna. Jag har plockat ner mina gamla miniskidor från vinden. Där har de legat sedan sina glansdagar på sjuttiotalet. Dottern var ganska duktig. Hon sa att hon nog ska börja med skidor. Undrade också när vi kan åka till fjällen, hujedamig.

Väl hemkomna åt vi födelsedags-semlor. Sambons son fyller nitton idag. Tänk vad tiden går. Nu är han snart lika gammal som jag!

torsdag, februari 22, 2007

Oj så mycket snö


Dagen började med en snöskottning kl 5.30. Från början ansåg jag att det viktigaste var att skotta framför brevlådan för att brevbäraren inte skulle få problem. Men efter lite skottande insåg jag att när han skulle komma sex timmar senare så hade det varit igenblåst igen. För mycket blåste det. Det var så höga drivor så min bil var nästan begravd. Sambons bil stod på barmark, så kan det bli när vinden tar i runt husknutar och över tak.

Halv sju körde jag för att lämna barnen på fritids. Givetvis har fritidspersonal också svårt att ta sig fram. Där var det alldeles mörkt och ovanpå alltihop så körde jag fast i en snödriva. Tog ca 10 minuter att komma loss. Barnen fick åka med till jobbet för vem skulle jag ringa så tidigt på morgonen.
Efter frukost ringde jag kommunen och blev kopplad till fritids, visst hade de varit där halv sju. Men de hade inte kommit in på den vanliga avdelningen utan flyttat upp till en annan. Jag var aldrig och ryckte i alla dörrarna. Men nu kunde jag skjutsa dit barnen iallafall. Snö upp till fönstrena var det som synes på bilden.

På mitt jobb arbetar vi två och två. Min kollega kom en timme för sent till jobbet idag. Jag frågade honom om han haft problem på morgonen. Han svarade att det varit en rad dåliga beslut som gjorde att han kom sent.
När han kom ut till sin bil var den alldeles insnöad, gatan var oplogad och full av snövallar. Han insåg att det skulle vara omöjligt att komma fram med bilen. Då fattar han beslutet att det är nog bäst att ta cykeln!

Nu pratar vi alltså om halvmeterhögt med snö, storm och en mil till jobbet. Han cyklade en kilometer innan det tog stopp. Fick vända om i världens motvind. Väl hemma igen hade plogbilen plogat gatan, alltså låg det vallar runt bilen. Skyffellös men uppfinningsrik så plockar han ut en bit av inredningen i bilen och använder till att skotta med!
Vad gör man inte för sin arbetsgivare.
Avundsjuk på min sambo är jag inte. Han har kuskat skåne runt idag. Att köra i storm på blixthala vägar med lastbil och släp är inget vidare, tänk bara på hur stort segel detta skulle motsvara på en båt. Började i Lörby på Listerlandet, Blekinge i morse. Har sedan forit mellan Lund, Löddeköpinge, Malmö, Trelleborg, Vittskövle,nu pratar vi småvägar, för att avsluta i Stillerydshamnen i Karlshamn. Men nu kl 21.30 är han på hemväg. Många långa köer har han stått i.

onsdag, februari 21, 2007

Dagens samling del 5


Nu är det dags att visa upp en samling som jag tror är jättevanlig. Jag tror att de flesta samlat på just bokmärken, i alla fall de flesta flickor.

Själv började jag samla i väldigt unga år och höll nog på till tolvårsåldern. Jag har både klistrat in i album och satt in i plastfickor. Jag har en hel hög lösa också.

Vi hade också något som vi kallade "kassa". Det var en gammal skrivbok där man vikt in sidorna mot mitten. Det bildades då fickor på varannan sida ungefär, beroende på vilket håll man vek vill säga. I dessa fickor la man sedan ett bokmärke. En kamrat fick ta ett av sina bokmärken och föra ner i mellan bladen och om det då lå ett märke där så bytte man. Fanns det inget där så gick kamraten på en nit och jag fick behålla bokmärket. Jag tror att jag minns rätt när jag säger att det gick till så här.
Kommentera gärna om ni anser att jag minns fel.

måndag, februari 19, 2007

Utrotningshotade livsmedel

I ett inlägg hos Översättarhelena framkom det att sagogryn troligtvis år på utdöende eller kanske rentav redan utrotat i det svenska livsmedelssortimentet. Hon hade iallafall inte hittat det i sin affär.


Jag begav mig ner till byn på en sagogrynsexpedition. Jag gick in på Favör, vandrade runt bland diverse gryn och letade utan framgång. Sedan styrde jag kosan mot potatismjölet med tanke på att de små grynen är gjorda av potatisstärkelse, men även där gick jag bet.


I charken stod det ett biträde med några år på nacken vilket nog krävs för att man ska känna till sagogryn. Jag frågade henne om de hade några. Hon berättade att de röda grynen blivit otillåtna och bytts ut mot vita sedan visste hon inte vad som hänt dem, kanske fanns de inte mer.


Några timmar senare tog jag bilen till Ica Kvantum. Där på tredje hyllan till vänster bland mannagryn, polenta och havregryn stod de. De eftersökta grynen. 9.90 för 250 gram.I mitt eget speceriskåp har det i många år stått en påse i skymundan. Nu tror jag att jag ska ta och koka lite sagosoppa på jordgubbssaft med bananskivor i och bjuda ungarna på.


Undra hur stor omsättning det är på grynen i affären egentligen. Kanske kommer de att försvinna så småningom, tror inte att det är många yngre som äter dem. Och lutfisk, fikon och blodkorv då, när kommer de att försvinna?

Kanske har jag helt fel, men äter ungdomar sånt eller har de bara inte lärt sig än?

fredag, februari 16, 2007

Dagens samling del 4


Denna dag visas klistermärkessamlingen från sjuttiotalet upp. Den är från sent sjuttiotal, det var nog då min samlarvurm var som störst.
Jag hade då en bästa vän och granne som jag inte vill röja identiteten på i en sådan här situation. Det kanske vore pinsamt för henne. Så låt oss kalla henne för Myggan. Hon bor förresten numera högt över Vätterns strand.

Nu var det så att jag och denna Myggan gick runt till olika affärer och tiggde dessa klistermärken. Reklamklistermärken skulle det vara. Nu var det förmodligen inte så viktigt just då att det skulle vara med reklam, men det var ju de som var gratis. Och så här 30 år senare så tycker jag nog att reklamen är det som gör dem roliga att titta på.

Det blev mest de olika klädaffärerna och bensinmackarna här i byn som blev besökta av oss. Undrar om jag egentligen tyckte att det var det minsta förargligt att be om dem, det hade jag iallafall tyckt idag.

lördag, februari 10, 2007

Dagens samling del 3


Idag visar jag upp min samling av plåtburkar. Det är just reklamburkar som jag tycker är roliga. Många företag har ju börjat med olika reklamburkar de senaste åren. Givetvis går jag på deras reklamtrick och köper varorna för att få en vacker förpackning.

Förr var det nog ganska vanligt att just kaffebolag gjorde plåtburkar. Den skruttiga burken som står ovanpå den röda Luxusburken är en gammal förpackning tillverkad av Kaffeaktiebolaget Tellus Hälsingborg Malmö. Men på framsidan står det BITSOCKER inpräglat.

Den runda söta burken med blommor på längst upp till vänster kommer från Kärnkaffe Kaffet med arom.

Min allra nyaste burk är den blå Axa Havregryn. Så tjusig! Jag fick den av min syster för två veckor sedan. Hon samlar nog också lite.

Jag plockade fram så många burkar jag kunde hitta. De står utspridda i olika skåp i huset. Jag vet att det finns någon/några uppe på vinden också. Men fy så kallt det är där uppe nu, så de får ligga kvar.

fredag, februari 09, 2007

Givetvis

Då är man en New Blogger nu då. Det blev ju precis som jag trodde att det skulle; att man skulle bli tvingad att byta. Fast jag trodde att jag skulle kunna streta emot ett tag till. Men nu när jag skulle logga in på mitt konto så tvingades jag överge mitt liv som en Old Blogger.

Får se vad detta för för gott med sig. Det blev en konstig mening.

onsdag, februari 07, 2007

Dagens samling del 2


Idag visar jag min papperspåsesamling. Jag är ganska säker på att den härrör från skiftet mellan sjuttio och åttiotalet.
Där finns påsar från England som mina föräldrar skaffade till mig 1978 och påsar från Skottland där jag var 1980.
De äldsta påsarna kommer från min farmor. De är fyra till antalet och på fotot kan man se tre av dem. Det är påsar från Albin Petterssons handelsbod i Sörby och Från Nils Perssons Järn- Speceri och Diverseaffär i Vinslöv. Jag avundas Nisses telefonnummer: 1.
Totalt samlade jag på mig fyrtioåtta påsar innan samlingen hamnade hamnade i skymundan uppe på våran vind. Men nu har de kommit fram i ljuset igen.

tisdag, februari 06, 2007

Jag visste det


Idag på jobbet så lyssnade jag på P3´s Christer. Det handlade om vad folk samlade på. Helt plötsligt var det en tjej som mailat in angående sin tokiga samling. Precis som jag så samlade hon på kattmorrhår. Nu samlar ju inte jag längre eftersom jag inte har någon katt, men den 25-30åriga samlingen finns som sagt var ännu kvar.
Jag visste att jag inte kunde vara ensam om denna böjelse!

sabotage

Jag tror att Blogger försöker driva mig till vansinne för att jag till slut ska byta till den nya versionen. Igår försvann mitt nya inlägg, idag försvann comments, och varje gång jag ska in på min sida behöver jag logga in på nytt efter jag först blivit erbjuden en rundtur i Nya Blogger. det måste bara vara Bloggerterrorism!

vadnudå

Nu fattar jag inget igen. Nu är det helt omöjligt att kommentera!

Välkomna

Igår efter ett samtal med min syster, som sa att hon försökt kommentera utan att lyckats, upptäckte jag att jag inte fattar mycket.

Men efter att kollat lite i change settings upptäckte jag att jag valt att jag måste acceptera kommentarerna innan de syns. Det allra sämsta var ju att jag inte fyllt i någon mailadress så att jag skulle kunna se dem.

Så nu är ni välkomna att kommentera igen!

måndag, februari 05, 2007

Läs nu då

Förra veckan var det Den stora bloggläsarvärvsveckan enligt Lotten. Kanske lyckades hon värva några. det kan man ju hoppas iallafall.

Själv har jag det inte lätt med värvningarna. Fast en har jag lyckats med, min arbetskamrat, men han läser nog bara min. Jag har sagt att han ska länka sig vidare för det finns många fantastiska skribenter i blogosphären.

Vem ska jag mer attackera?

Min väninna ursprungligen från Kalmar kanske.....Nej, det är nog inte lönt, hennes dator är kass och hon har inget bredband. Då är ju risken stor att interneträkningen rusar i höjden när man trycker på den ena länken efter den andra.

Väninnan ett par kvarter bort då.... nja med make, åtta barn och två jobb ska man kanske inte kräva för mycket.

Mina föräldrar...... de bor ute i skogen med ett uselt modem och ständiga strömavbrott. Fast jag vet att de kollat min blogg några gånger. Men de kommer nog inte att bli bloggberoende.

Min syster.... kanske någon gång i framtiden. Fick reda på idag att hon snokat upp min blogg. Men med ständiga husrenoveringar, tre ungar, krävande jobb och berg av stryktvätt så blir det nog ingen bloggnarkoman av henne heller.

Väninnan i Göteborg då... Inte lönt här heller. Visserligen bredband, men ensamstående mor som aldrig har tid för något, säger hon. Men hoppa över gymmet, föräldramöten, och vinprovningar för sjutton.
Jag får väl hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och så småningom upptäcker hur intressant detta kan vara.

fredag, februari 02, 2007

Dagens samling


Jag har sett att det hos vissa bloggare förekommer dagens fönster, hos andra finns dagens mönster. Därför tänker jag framöver visa Dagens samling.

Först ut är min samling av Ikeakataloger. Folk brukar undra varför jag samlar på sådana, och jag har inget vettigt svar.

Kanske är det av nostalgiska själ. Det är ganska skoj att kolla i gamla kataloger och känna igen möbler från uppväxten.

Kanske kan jag använda dem till att tapetsera väggarna med någongång i framtiden, det kan väl bli riktigt trevligt.

Kanske tar mitt toapapper helt plötsligt slut. Men då är nog tillochmed dagstidningen ett bättre alternativ. Ikeakatalogerna är nog av lite väl glättat papper.

Eller är det kanske bara av ren samlariver. Jag tycker väldigt mycket om att samla och har alltid gjort. Vilket min mamma kanske inte alltid uppskattade.

När jag, min sambo och mina barn var på semester i Tyskland för några år sedan så uppskattade de inte heller det. För allra viktigast för mig på resan var att komma in i ett Ikeavaruhus för att stjäla en lånekatalog. Så vi irrade runt på industri- och affärsområden i Hamburg och hittade till slut till mitt Mecka.
Barnen satt i baksätet och höll tummarna för att det skulle vara stängt. Men icke!
Jag fick min tyska katalog.

Vänner till mig har även ordnat amerikanska och kinesiska utgåvor. På Tradera har jag köpt en från mitt födelseår, dyrt.